Деловна средба со делегација од Турција

Земјоделство, градежништво, текстилна индустрија беа во фокус на средбата во Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК) со Стопанската комора Бандирам од Р. Турција. Делегацијата на стопанственици од Бандирма ја предводеше г. Мехмет Килкисли, претседател на одборот на директори кој на средбата со извршниот директор на Сојузот, Александар Зарков, ги истакнаа интересите за заедничка соработка и зајакнување на трговските релации.

На средбата се дискутираше за потенцијалите за соработка помеѓу македонските и турските компании, склучиување партнерства како и настап на трети пазари. Сојузот остварува одлични релации со водечки стопански комори на Турција со заложби се зголемување на трговската размена со Република Турција.

Трговската размена меѓу двете земји минатата година изнесуваше 442 милиони евра, со што Р. Турција е наш осми трговски партнер во надворешната размена.