Информација за финансиска поддршка на работодавци за исплата на плати за јуни

Во насока на континуирано проследување на нови информации кое се однесуваат на стопанството, а поврзани со мерките за намалување на економските последици од актуелната криза, Сојузот на стопански комори на Македонија, Вe известува дека е објавена Уредба со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот ковид-19, заради исплата на платите за месеците април и мај 2020 година (Службен весник бр.154/20)

Уредба со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот ковид-19, заради исплата на платите за месеците април и мај 2020 година.

  • Во измените на Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од ковид-19, заради исплата на платите во висина од 14.500 денари за месеците април и мај 2020 година, се создава можност ова право да се оствари и за месец јуни 2020 година.
  • Работодавачот кој користел финансиска поддршка за три месеци, бројот на вработени не смее да го намалува заклучно со месец август 2020 година.
  • Барање за финансиска поддршка на работодавач заради исплата на плати за месеците април, мај и јуни 2020 година е даден во прилог и е составен дел на оваа уредба со законска сила.

Уредбата во целост може да се погледне на следниот линк.

За повеќе информации контактирајте не на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или на тел. број 02-3091440.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here