Сојузот на стопански комори на меѓународниот саем „ИНТЕРАГРО 2022“ во Бјелина

Делегација на Сојузот нa стопански комори на Македонија составена од претседателот Трајан Ангелоски, потпретседателот и претседател на Агробизнис комора Горан Ѓорѓиевски и претставници на 13 компании учествуваат на XX Меѓународен саем за земјоделство, храна, лов, риболов и екологија „ИНТЕРАГРО 2022“, кој се одржува од денес до 22 септември 2022 година во Бјелина, Република Српска.

Организирани во посебен дел на саемот кој има централна позиција на манифестацијата, македонските компаниите претставуваат различни видови на прехранбени производи кои се уникатни по своите карактеристики и со највисок квалитет, како органски бадем, локум, кикирики, таан, кондиторски производи, замрзнати пекарски производи. Повеќе реномирани македонски винарии претставуваат различни видови на сортни вина. Дел од компаниите ги презентираат своите производи кои се во делот на крмни смески и компоненти за добиточна храна, како и системите за наводнување капка по капка, минерални ѓубрива, средства за заштита, семенски материјал, пластеници и оранжерии направени со врвен квалитет и по највисоки стандарди.

Учеството на македонските компании е организирано на иницијатива на Сојузот на стопански комори во соработка и со поддршка на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

„Имаме многу комплементарни производи што нуди голема можност за воспоставување на директна соработка меѓу деловните субјекти од двете земји. Сакам да потенцирам дека дојден е моментот кога фокусот треба да се стави на економската соработка, а политиката да остане на страна“, изјави Ангелоски на отворањето на саемската манифестација. 

Во текот на трите саемски денови за подобра промоција на македонските компании предвидена е културно-уметничко програма, а ќе биде организиран и коктел, со што нашиот штанд ќе привлече посебно внимание кај посетителите.  „ИНТЕРАГРО 2022“ е една од најголемите и најпрестижни манифестации од овој вид во нашиот регион, поради што секогаш има голем број на излагачи од повеќе земји, како и значајна бројка на посетителите. Саемот нуди најдобри можности за воспоставување на нови деловни соработки и партнерства, а во годинешната програма е предвидено и доделување на награди на најуспешните излагачи. Исто така организирани се и едукативни предавања на различи теми поврзани со агросекторот. Саемот се организира во општина Бјелина која е најразвиена земјоделска област во Република Српска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here