Како од гарантирани до регулирани цени?

0
78

Мерката гарантирана цена на 1ви март заврши, инспекциите најавуваат засилени контроли за да може да се интервенира во случај на зголемување на цените. Дали производителите на леб, млеко и млечни производи, ќе доставуваат производи по исти цени, дали ќе има поскапување или не?
“Цените се замрзнаа на почетокот на октомври на ниво што го имаа на 1ви август 2023 г, различни ланци на маркети, имаат различни замрзнати цени на исти производи. Нашите контакти со компании покажуваат дека не се најавуваат некои големи промени, на почетокот можни се некои корекции, затоа што поголем број на производи се замрзнати, некои можеби ќе се покачат за некој минимален процент, а некои производи нема да се покачат, ќе останат на истото ниво, како што биле и до сега“, изјави проф. д-р. Орце Симов, потпретседател на Сојузот на стопански комори и претседател на ИКТ комората, на неговото гостување на МТВ.
Повеќе на линкот: https://play.mrt.com.mk/play/570832