Завршната конференција на проектот Greenovet – European VET excellence platform for Green innovation во Грац, Австрија

0
142

На 05 и 06 јуни оваа година, во Грац Виена, се одржа завршната конференција на проектот Greenovet – European VET excellence platform for Green innovation, на која присуствуваше и делегација на Сојузот на стопански комори на Македонија, како партнер во проектот. На конференцијата беше нагласена одговорноста за справување со еколошките влијанија на нашиот начин на живот, вклучително и уништувањето на шумите, губењето на биолошката разновидност и климатските промени, како и потребата дека од клучно значење е лидерите во ЕУ да се фокусираат на решавање на овие еколошки кризи за да обезбедат одржлива иднина.

Конференцијата започна со поздравен говор на г-ѓа Барбара Ајбингер-Мидл, регионален министер за економија, туризам, Европа, наука и истражување на Штаерска. Потоа следеше панел диксусија и гостите: Корина Енгелхарт – Новицки, научен директор, FH JOANNEUM,  Дорис Вагнер, директор на единицата, Министерство за образование, наука и истражување, Хорст Бишоф, ректор на Технолошкиот универзитет во Грац, Фридрих Хублер, шеф на канцеларијата на УНЕСКО-УНЕВОК, Тим Ван Ри, службеник за политики за дигитални и зелени вештини, Генерален директорат за вработување.

По воведната сесија, се продолжи кон панелот за European Centres of Vocational Excellence and the Green Transition. На оваа тема разговара: Дорис Киендл, извршен директор на ГРЕТА (Зелена технолошка академија Австрија), Трајче Велковски, директор на ЦИЗИ (Центар за извонредност во иновации), Скопје, Катарина Сандбачка, координаторка на Центарот за извонредност за професионална извонредност во зелените иновации во регионот Вааса, Витор Хуго дос Сантос Фереира, координатор на ТРЕНЕР, Леирија Бојан Јовановски, координатор на проектот GREENOVET и Европската заедница за професионална извонредност во зелените иновации. Тие го споделија своето знаење и потврдија дека усогласувањето помеѓу политиките, компаниите и образовниот систем е од суштинско значење за промовирање на растот на зелените вештини.

 На крајот на првиот ден од конференцијата зборуваше Томас Санта Марија од Universidad del Desarollo. Тој ги сподели 7-те суштински компетенции што компаниите треба да ги совладаат за да напредуваат во промената од линеарна кон кружна економија, поттикнувајќи ја конкурентноста и растот. По него говореше, Јулија Ахац излезе која ја нагласи важноста од балансирање на профитабилноста, одржливоста и целта и нагласи дека значајните промени произлегуваат од леснотијата, визијата и јасните следни чекори.

Попладнето беа посетени повеќе места кои дадоа нови сознанија, консолидирајќи го знаењето стекнато во различни области во рамките на темата на конференцијата, како:  Лабораторија за преработка на храна и автомобилско инженерство FH JOANNEUM, Green Village HTL BULME, Центар за таленти на WKO Steiermark, STEAM Laboratory TU Graz, HyCentA – Истражувачки центар за водород Австрија.

Вториот ден од конференцијата беше отворен со Тeaching initiatives for Green Skills development. главниот говор беше модериран од Карен Мејкснер, FH JOANNEUM и Бојан Јовановски, FH JOANNEUM & GREENOVET. Настанот започна со Биргит Филипс, ФХ ЈОАНЕУМ, со тема „Надвор од испитите: Улогата на вештачката интелигенција во обликувањето на новите образовни парадигми“, која даде нови знаења за тема која е многу актуелна, со оглед на влијанијата што вештачката интелигенција ќе ги има врз образованието. Како говорник на конференцијата беше и д-р Маркус Хенгстшлагер, Медицинскиот универзитет во Виена, кој ја даде својата перспектива за „Талентот за овозможување решенија“.

На крајот на конференцијата имаше четири симултани настани кои навлегуваа во клучни теми како што се: Генерирање иновации во училниците преку гејмификација, Интернационализација на стручното образование и обука (СОО),  Зелени вештини низ светот и Зелено образование.