Дали ќе има подобрувања во поглед на економијата?

0
125

Горан Ѓорѓиевски, потпретседател на Сојузот на стопански комори на Македонија и претседател на агро-бизнис комората, во емисијата “24 Отворено” на ТВ 24 вести, разговараше на повеќе теми од областа на економијата, бизнис климата, инфраструктурата, земјоделството, реформите, дигитализација, модренизација и што му е потребно на бизнисот во нашата дршава.

“Околу 15% од компаниите во Македонија се производни компании, тие се есенција во нашето општество, создавачи на реална вредност и креатори на додадена вредност во нашата држава. Според мислењето на Сојузот на стопански комори на Македонија, кон нив треба да се насочат силни и сериозни мерки, затоа што сметаме дека, конкретно претприемништво, иновации, нивниот развој, е клуч за развојот на економијата во нашата држава, производните и извозните компании кои ја создаваат таа додадена вредност. Тука треба да се постави прашањето како тоа да се направи? Никогаш до сега во изминатите 30 години не е обрнато внимание кон овие компании. Дури и во периодот на кризите, клучен елемент беше Македонска банка за поддршка на развој, но кредитните линии кои беа бекап поддршка, во однос на кризите што се случуваа, прво ковид, па енергетска и финансиска криза, имаше само некои, симболични линии помош, од 5 милиони евра за зелена енергија, 10 милиони евра помош од ковид итн. што е симболично и незначајно во однос на потребите на овие компании. Силно сме убедени во Сојузот на стопански комори, дека во развојот на овие компании, микрото да станат мали, малите да станат средни, средните да станат големи, таму е клучот на оваа  бројка на сериозен економски раст, апроксимативно 5, 6 или 7%, кое ќе му овозмоши на нашето општество да се дигне и на едно друго ниво да се подигне самата економија”, рече Ѓорѓиевски.

Повеќе на линкот https://www.youtube.com/watch?v=PnzZQgdoxDo