gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Нов усогласен образец на Дозвола за движење во време на полициски час

Во насока на континуирано проследување на нови информации кое се однесуваат на стопанството , а поврзани со актуелната состојба за справување со ширењето на Ковид-19, Сојузот на стопански комори на Македонија Ве известува за настанати промени на образецот на Дозволата за движење во посебниот режим на движење на територијата на Република Северна Македонија усвоен на седница на Влада бр.45 од 22.04.2020 година, како и информација за донесени уредби со законска сила за Законот за трговија и за Законот за банки.

Во продолжение пренесуваме краток преглед на истите:

Нов образец за Дозвола за движење

Дозволата ќе биде потврда за движењето на работникот во услови на воведен полициски час и истата ќе треба да се приложи на увид до органите на државата. Дозволата за движење ќе важи исклучиво за лицето на чиешто име е издадена. За валидност на дозволата, производствените капацитети и другите компанииво времетраење на полицискиот час, потребно е образецот да го вчитаат на нивен меморандум, со потпис и печат од одговорното лице во правното лице. Дозволата за движење на вработен поради вршење на сменска и ноќна работа може да биде издадена за повеќе работни денови.
 
Правните лица имаат и законската обврска за пријава на сменска и ноќна работа  до Државен инспекторат за труд.
 
Новиот образец  може да се презема на следниот линк.
 
Подетални информации за другите уредби со законска сила кои ги донесе Владата на вчерашната седница меѓу кои и оние кои се однесува на Законот за трговија како и на Законот за банки може да најдете во соопштението на Владата (на следниот линк), како и во Службен весник бр.107/20 (на следниот линк).

За повеќе информации контактирајте не на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или на тел. број 02-3091440.

Прочитано 1496 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не