gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Информација за ново отворена платформа за комуникација со финтек-секторот – Порта за иновации

Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Народна банка на Северна Македонија Ве информира дека следејќи ги трендовите коишто произлегуваат од иницијативите на финансиските регулатори во Европската Унија, насочени кон остварување поблиска соработка помеѓу регулаторите, постоечките финансиски институции и финтек-секторот, кон крајот на минатата година, Народна банка отвори платформа за комуникација со финтек-секторот, т.н. Порта за иновации.
 
Портата за иновации претставува комуникациски канал / платформа за комуникација помеѓу иновативната бизнис-заедница (финтек-секторот), Народната банка и други релевантни институции, поради развивање доверба и дијалог помеѓу сите вклучени страни.
 
Основна цел на Портата за иновации при Народната банка е да го олесни, да го поттикне и да го помогне развојот на иновации во областа на финансиските услуги и производи кај секоја компанија што сака да започне иновативна бизнис-активност.
 
Народната банка настојува преку оваа платформа да им овозможи на финтек-компаниите да соработуваат со неа како финансиски регулатор надвор од постојната формална регулаторна рамка. 
 
Преку давање на правно необврзувачки насоки и објаснување на постојните регулаторни барања преку оваа комуникациска платформа, Народната банка е подготвена да ја разгледа потребата за евентуална промена на регулативата и за намалување на регулаторните ограничувања за влез на нови иновативни бизнис-решенија / проекти, без да се наруши интегритетот на финансискиот сектор и без преземање активности насочени кон прекумерно преземање ризици. Повеќе информации за Портата за иновации се достапни на веб страната: http://nbrm.mk/porta-za-inovacii.nspx, а прашања и предлози за истата можат да се упатуваат на контакт е-маилот: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..


 За сите дополнителни информации Ве молиме контактирајте не на телефон 02 3091 440 или на е-маил: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Прочитано 198 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не