gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Македонски квалитет 2019 - Арсовска и Пендаровски ги доделија престижните признанија

Во свечена атмосфера, во присуство на бројни гости, министри, претставници на институции и на дипломатскиот кор, соработници, традиционално и годинава беа доделени десетте признанија за Македонски квалитет 2019 на националните бренд амбасадори. 

Престижното признание за компаниите кои придонесуваат за развој на економијата и го афирмираат македонскиот квалитет во земјата  и интернационално го доделува Сојузот на стопански комори на Македонија под покровителство на претседателот нa државата. Признанијата ги доделија претседателот на Р. С. Македонија г. Стево Пендаровски, претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија  г-ѓа Данела Арсовска, како и претставници на претседателството на Сојузот.

Добитници на Признанијата се:  Настел, Бе – Да Логистик,  ФитоФарм, Бироком, Тифи  Груп, Евросуровина ПА, Меѓународно училиште НОВА, Кривогаштани промет, Пакомак и АКУД Мирче Ацев.

Арсовска истакна дека Сојузот на стопански комори, години наназад го промовира квалитетот на домашните компании препознаен на интернационалните пазари, но она што недостасува е национална стратегија за институционална поддршка за индивидуално јакнење на домашните брендови.

„Успехот на секоја домашна компанија е национален успех. За пласман на домашните производи како земја треба да се стремиме кон освојување на нови пазари, што е главен предизвик за компаниите особено малите и средните. Евидентен е потенцијал кој го  имаме, а не доволно го афирмираме и користиме.  Имаме солидни компании,  бројни  уникатни претприемачки идеи со потенцијал за интернационално пробивање. Македонското традиционално творештво е афирмирално во светски рамки и има голема  вредност како културно обележје на нацијата, да си поставиме нова заедничка цел Македонија да биде ставена на светската мапа по успешни национални брендови познати и признати на пет континенти“, изјави Арсовска.

Комисијата составена од членови на кабинетот на претседателот на државата, согласно прецизно воспоставените критериуми и оваа година, внимателно ги селектираше македонските претставници кои имаат традиција во создавање и одржување на национален бренд. Оваа манифестација се одржува секоја година во знакот на оддавање признание и промовирање на деловните успеси на македонските претставници на национален бренд за тековната година, при што секоја година се доделуваат 10 признанија за македонски квалитет.

Прочитано 479 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не