gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

ССК ги унапредува трговските релации со Чешка

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовска, во соработка со Јарослав Нанак, претседател на Конфедерација на индустрија на Р.Чешка во рамки на Македонско – Чешкиот Бизнис Форум, денес предводеа бизнис делегации од над 150 компании од двете држави.  Бизнис Форумот е во насока на склучување партнерства за зацврстување на деловните релации меѓу двете земји како и зголемување на трговската размена.

Инфраструктура, автомобилска индустрија, градежништво, земјоделство со посебен акцент на прехрамбената индустрија, како и можности за реализација на проекти за управување со водни ресурси, индустрија за отпад, еколошки заштитни технологии беше фокусот на кој компаниите од двете земји ги детектираа можностите за соработка. Трговската размена меѓу двете земји е во нагорна линија, со потенцијал за унапредување и соработка со цел намалување на разликите во размената. Во исто време, на економски план за натамошен развој на соработката меѓу двете земји, ќе отпочнеме со интензивирање на деловните партнерства и промовирање на секторите со висок потенцијал за остварување успех на билатерално ниво“, изјави Арсовска

Јарослав Нанак, претседател на Конфедерација на индустрија на Р.Чешка истакна дека Чешката Република има долга традиција на историски, економски и културни врски со Северна Македонија и земјите од поранешна Југославија.

„Нашите трговски врски имаат историја која датира од времето на поранешната Чехословачка. Традиционалните чешки брендови се добро ценети и двете земји отсекогаш биле наши вредни деловни партнери. Нивниот висок економски потенцијал ќе биде дополнително зајакнат со планираното пристапување кон Европската Унија“, изјави Нанак.

Согласно Државниот Завод за статисика во споредба со 2017 година, во 2018 година извозот е зголемен за 14%, а увозот за 16 %. Просечен раст на размената во 2018 година во однос на 2017 е 15%.

Прочитано 448 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не