gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Прирачник за трговија на мало

Како дел од Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива кој се имплементира од страна на Сојуз на Стопански Комори на Македонија, Стопанска Комора на северозападна Македонија, Стопанска комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ и Стопанска Комора на Македонија во партнерство со ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал, објавен е новиот „Прирачник за трговија на мало“, изработен од страна на Стопанската комора на северозападна Македонија.

Во прирачникот многу корисни информации може да добијат сите кои се занимаваат со трговија на мало, или пак претприемачи кои размислуваат да започнат сопствен бизнис со отворање на продавница или друг вид на трговски објект за продажба.

Прирачникот за трговија на мало одговара на прашањата каде се врши трговија на мало, кој може да врши трговија на мало, потоа за условите, просториите и типовите на продажба, начинот на водење на евиденција, должности на трговецот, информирање и заштита на потрошувачите, регистрирање на готовински плаќања, забрана за промет на добра (продажба на мало) поради пропусти во регистрација на прометот, ограничувања, надзор над примена на обврските во трговијата на мало и постапка по основ на утврдена неправилност, како и прекршочни санкции и прекршочна одговорност

Прирачникот за трговија на мало може да го преземете во целост бесплатно на следниот линк на македонски јазик, и на следниот линк на албански јазик.

Овој прирачник е подготвен со поддршка на американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Мислењата изразени во оваа публикација „Прирачник за трговија на мало“ им припаѓаат на авторите и не ги изразуваат ставовите на Агенцијата на САД за Меѓународен Развој или на Владата на Соединетите Американски Држави.

Прочитано 426 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не