gb  german  turkey  china  japan  italy  alb  serbia  france  UAE                                       

Мисијата на ММФ во ССК на годишна консултација

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовска ги реализираше редовните консултации со Мисијата на меѓународниот монетарен фонд (ММФ), предводена од  Џесмин Рахман  шеф на Мисијата на ММФ за Македонија, која е во посета на нашата земја од 8 до 16 ноември, со цел да спроведе годишен преглед на македонската економија.

На средбата се дискутираше за предизвиците на приватниот сектор и деловниот амбиент во земјата. Арсовска ја истакна важноста од спроведувањето на структурните економски реформи како приоритет и стратешка определба на земјата што би ја придвижиле економијата забрзано напред. Суштината како што рече, е континуитет на реформите, како и овозможување предвидлв бизнис амбиент за приватниот сектор како би можеле со сигурност да креираат повеќе годишни планови и да не се воздржуваат од инвестиции.

Се додека нема национален консензус дека економските  реформи треба да се приоритет,  не можеме да очекуваме било каков напредок. Структурните економски реформи треба да се зацртани како идна сигурна стратегија, која без отстапка ќе се имплементира во следните години. Предвидливоста во овој момент ни е најголем проблем бидејќи брзите промени на легислатиата треба да се пракса на минатото“, истакна Арсовска.

Дополнително беше дискутирано за неформалната т.е сивата економија која е еден од најголемите предизвици за сите сектори во стопанството бидејќи оние кои учествуваат во неа неправично и незаконски ги ставаат во повластена положба оние кои регистрирано работат  и ги исполнуваат законските обврски. Според последните податоци на меѓународните организации, во земјава секоја година фирмите губат до 15 проценти од профитот поради сивата економија во сите сектори.

На средбата се дискутираше за важноста на владеењето на правото како клучен приоритет за инвестирање на компаниите во Република Македонија.

ССК остварува редовни консултации со мисијата на ММФ, во јуни годинава Арсовска оствари средба со Рахман, во Скопје на која меѓу другото се дискутираше и за минималната плата и реформите за покачување на животниот стандард.

Прочитано 890 пати

Од Претседателот

Да бидеме лидер и глас на бизнис заедницата, подржувач на економскиот раст на членовите на комората. Заедно да придонесеме за економската стабилност на Македонија и партнерски забрзано да се движиме напред во нова декада на наше успешно работење.

Арсовска Данелa

Интернационална мрежа

F46DCE922CC1E446A2D47D87A78FE9A1

D234AF1A2FFA9C4197F508DA3F41A889

Контакт

 info @chamber.mk
  +389.2.3091440
  +389.2.3091440
  Црвена Скопска Општина бр.10

Следете не