Подобра координација меѓу институциите за навремена исплата на помошта од економските мерки

Во подготовка на законските решенија за имплементација на економските мерки од четвртиот пакет да постои подобра координација меѓу надлежните...

Веб платформа за занимања

Почитувани членови, Би сакале да Ве информираме дека Министерството за труд и социјална политика со поддршка од Меѓународната...

Информација на Министерството за труд и социјална политика на Законот за работни односи

Во насока на континуирано проследување на нови информации кое се однесуваат на стопанството , Сојузот на стопански...

Во сивата зона е сигурно, зошто сите не би преминале таму

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија, Данела Арсовска во неделната колумна за дневниот весник Слободен печат, пишува...

Арсовска со нов мандат во Глобалниот комитет на жени лидери

Глобалниот комитет на жени лидери ги објави новите членови на бордот. За претседател е избрана Колинда Грабар-Китарович, поранешен претседател...

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата...

Можност за соработка со компанија од Унгарија за производство на заштитни маски

Сојуз на стопански комори на Македонија Ве информира за можноста за соработка со текстилна компанија „ROVITEX“ од...

Царинските процедури достапни преку курсеви за електронско учење

Следејќи ги трендовите на Европска Унија за дигитализација на секој аспект од царинското работење, Царинската управа денес...

Одбележан Меѓународниот ден на сметководители во нашата земја

Комората на сметководители на Македонија го прослави денот на сметководството со седница на Собрание на која беа...

Уникатен производ и конкурентна цена за раст на извозот

Клучот за економски развој на земјава е во развојот на приватниот сектор, така што тој ќе биде...

НАЈНОВИ НОВОСТИ

Реализирана обука за Агенда 2030 и Целите за одржлив развој

Во соработка со канцеларијата на постојаната мисија на Обединетите нации во Македонија, Сојузот на стопански комори на Македонија денес одржа обука за улогата на...

Цената на кесите да се зголемува постепено, Законот да се измени во консултација со...

Заштитата на животната средина и одржливо располагање со ресурсите е важен општествен приоритет, но за оваа цел да биде реализирана неопходен е системски пристап...

Остварена работна средба со Конзулот на Република Чешка

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија г.Трајан Ангелоски оствари работна средба со Конзулот на Република Чешка г. David Cernohorsky на која се...

Одржана обука за новите преференцијални правила за потекло на стока со Царинската Управа

Продолжува успешната соработка на Сојузот на стопански комори со Царинската управа на Северна Македонија. Денес Сојузот и Царинската Управа одржаа обука за новите преференцијални правила за...

Центар за стручно образование и обука за зелени иновации ќе се отвори до крајот...

До крајот на годината, во рамките на проектот GREENOVET, ќе биде отворен регионален Центар за стручно образование и обука за зелени иновации што ќе...